Jó évtizede nem előzte meg ekkora várakozás színházi premiert, igaz, ekkora költségvetéssel nem is dolgozhatott régóta senki Magyarországon. A Mary Poppins-ra jelenleg szinte lehetetlen jegyet szerezni. Nem véletlenül. A lélegzetállító látvány és trükk-arzenál mellett egy kifejezetten szórakoztató darabot varázsolt nekünk össze Szirtes Tamás.

De jó, még nincs vége – tört fel egy megkönnyebbült sóhaj kíséretében egy hétéves forma kislányból a második felvonás felénél. Ez pedig nem kis elismerés egy színházi darab esetén ettől a generációtól. És valóban! A Madách Színház zenés darabjában minden megvan, ami a XXI. századi színház alapfeltétele. A kitűnő színészi alakítások mellett egy csodákkal, mesékkel és varázslattal teli estére válthatunk jegyet.

Versírástól a repülő dadusig

Mary Poppins mágikus erejű figuráját, a gyerekirodalom felejthetetlen dadusának alakját az ausztráliai születésű angol Pamela Lyndon Travers találta ki. Travers – eredeti nevén Helen Lyndon Goff -, már tinédzserként verseket publikált, később színésznőként szerzett hírnevet: egy Shakespeare műveket játszó társulattal turnézott Ausztráliában és Új-Zélandon. Travers egy barátja ötletét fejlesztette tovább, eredménye pedig egy varázslatos képességekkel bíró kivételes dadus lett, kezében esernyővel és útitáskával, a Cseresznyefa utca 17. szám alatt.

A nagysikerű regény már 1945-ben ajánlatot a Disney-től a könyvsorozat megfilmesítésre, azonban az írónő meglehetősen szkeptikusan fogadta a felkérést és 1959-ig nem is egyezett bele az adaptációba. 1964-es premierje mégis világsiker lett, és tízéves előkészítés után az ősbemutatóra 2004 decemberében került sor a londoni West Enden, a Prince Edward Theatre-ben. A Madách is komoly előkészületek után vágott bele a megvalósításba.

A csoda bennünk van

Miután a darab gyerekeknek is készült, így a legnagyobb kihívást a figyelem fenntartás jelentette a rendező számára. Szirtes Tamás felnőtt a feladathoz, a korhű díszlet és a tánckar gyakori támogatásával egy folyamatosan pulzáló történetet varázsolt elénk. Ráadásul olyan technikai megoldásokkal fűszerezve, melyekre eddig idehaza nem volt példa. Láthatunk a ház falán felfelé lépdelő alakot, pillanatok alatt széteső majd visszarendeződő konyhát és a karzatig felröppenő esernyős dadust is.

A legalább kettős, a főbb szerepekben pedig triplázott szereposztás sem gyengíti a darab erejét, Mahó Andrea tökéletes választásnak bizonyult, nemcsak énekhangjával de kisugárzásával is tökéletesen személyesítette meg Mary Poppinst. Szerednyey hagnja ugyan kissé már megkopott, a munkamániás és érzelmileg erősen sérült apát mégis remekül játszotta el, Szente Vajk pedig egyenesen fürdött a színpadon a kissé infantilis Bertiként. Bár csak percek jutottak a Kanalas Rémet alakító Sáfár Mónikának, hihetetlen külsejével és humorával a darab egyik csúcspontja volt.

A darab igazi ereje mégis a történetben rejlik. Egy diszfunkcionális család darabokra hulló életének feltámadása reményt adhat mindazoknak, akik nem találják helyüket a mai világban. A Mary Poppins rámutat arra, egy család mindennél fontosabb. Ha ez a felvilágosodás nem is megy mindenkinél pik-pak, ahogy a dadus mondaná, mégis érdemes energiát fektetni bele.

 

Budapestre, a Madách Színházba 2012 szeptemberében érkezett meg a Mary Poppins, Bárány Ferenc fordításában. A kreatív team tagjai: díszlettervező: Rózsa István, jelmeztervező: Rományi Nóra, zenei vezető: Kocsák Tibor, koreográfus: Tihanyi Ákos, valamint Vízvárdi András, az animáció és a plakát tervezője. Rendező: Szirtes Tamás.

Főbb szerepekben:

Mary Poppins:Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla
Berti: Csonka András, Sándor Dávid, Szente Vajk
George Banks: Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Szervét Tibor
Winifred Banks: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit, Koós Réka
Jane Banks (gyerek): Bakosfalvi Antónia, Hajdu Virág, Koller Virág, Patai Anna
Michael Banks (gyerek): Bauer Gergő, Berecz Kristóf Uwe, Pál Dániel Máté
Andrew kisasszony: Pándy Piroska, Sáfár Mónika
Bumm tengernagy/Bankigazgató: Koltai János, Lőte Attila
Madaras asszony: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Várady Viktória
Corry néni: Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó
Brill Néni: Bajza Viktória, Dobos Judit
Robertson Ay: Németh Gábor, Sánta László
Néleusz / Valentin: Kiss Ernő Zsolt
Rendőr / Northbrook: Barabás Kiss Zoltán / Laklóth Aladár
Parkőr / Von Hussler: Barát Attila / Galbenisz Tomasz
Katie dada / Baba: Wégner Judit
Valamint a Madách Színház művészei, zenekara, tánckara és kórusa.

Eredeti cikk: Családháló

Recent Posts